Toegegeven, ondanks dat we geboren Arnhemmers zijn, kenden we Malburgen niet zo goed. Vroeger kwamen we er om te voetballen tegen MASV of SC Oranje (dat nu niet meer bestaat). Nog steeds rijden we er vaak doorheen, op weg naar Nijmegen, of het Gelredome. Maar écht de wijk in, dat deden we de afgelopen weken voor het eerst.
We wilden weten hoe er over eenzaamheid werd gedacht in Malburgen. We spraken met wijkbewoners in ‘t Duifje en Immerloo, met vrijwilligers van het Huis voor de Wijk en de Huiskamer, met praktijkondersteuners van Medisch Centrum Malburgen, met kappers, met supermarkteigenaren, en met iedereen die maar een gesprekje met ons wilde aangaan.

We leerden dat er heel verschillend over eenzaamheid wordt gedacht. De een herkende een groot en sluimerend probleem vanwege de taalachterstand van sommige bewoners, een ander wees op het gebrek aan onderlinge verbinding, en weer een ander had het gevoel dat de meeste eenzame mensen helemaal geen contact wíllen hebben.
Ook zagen we dat er in de wijk veel gebeurd om eenzaamheid tegen te gaan, zonder dat dit per se op de voorgrond staat. In de kiosk van bij de laatste bushalte van ’t Duifje komen buurtbewoners voor koffie en een broodje, in het Huis voor de wijk biedt Naimi Fanali van stichting Ibtisama vrouwen met een niet-westerse achtergrond een luisterend oor.
Zo ontmoetten we veel meer mensen met een hart voor de wijk.
Zo ontmoetten we veel meer mensen met een hart voor de wijk. Betrokken zorg- en welzijnsprofessionals, maar denk bijvoorbeeld ook aan de medewerkers van het restaurant in het Bruishuis, die de koffie altijd met een lach serveren. We zagen de marktlui grappen maken met de buurtbewoners en kregen heerlijke durum geserveerd tijdens de braderie van de moskee op de Fluitekruidstraat.
Er wordt weleens negatief over Malburgen gesproken. Maar wie de moeite neemt om er zelf eens rond te kijken, kan niet anders dan concluderen dat er ontzettend veel. positieve energie in de wijk zit. Natuurlijk, er gaan dingen niet goed. Maar het belangrijkste om maatschappelijke problemen tegen te gaan is aanwezig: mensen die iets willen doen voor een ander.
We hebben bijzondere mensen ontmoet, mooie initiatieven gezien en goede ideeën gehoord.
Daarmee gaan we de komende maanden verder. Een goed begin is het halve werk, zeggen ze. Dat zou betekenen dat we al een heel eind zijn!