
Een beleidsmaker van een gemeente vroeg ons om eens mee te kijken naar het ‘eenzaamheidsbeleid’ van zijn stad. Organisaties waren er genoeg aan boord, maar aan ervaringskennis ontbrak het nog. Of wij hem daarbij konden helpen?
In onze methodiek Samen Verder heeft ervaringskennis een centrale plek. Zo willen we voorkomen dat professionals oplossingen bedenken die niet aansluiten bij de belevingswereld van bewoners. Sterker; het liefste zien we dat (eenzame) bewoners zelf mee helpen met ontwikkelen van beleid.
Op de website van de nationale Coalitie Een tegen Eenzaamheid vind je een artikel dat werd geschreven naar aanleiding van onze aanpak:
Mét eenzame bewoners praten, in plaats van 'over'
Ervaringskennis in samenwerkingsverbanden
In Arnhem en Rheden werkten we samen met stichting Vitale Verbindingen, een stichting gespecialiseerd in het inzetten van ervaringskennis. Samen met hen gaven we bewoners uit de wijken waar we werkten een korte training om mee te draaien tijdens de bijeenkomsten waarin plannen werden ontwikkeld. Tijdens één bijeenkomst stonden verhalen centraal en ging de groep erover in gesprek.
Het resultaat? Een werkgroep die doordrongen was van hoe subjectief de beleving van eenzaamheid is. In plaats van één oplossing voor iedereen (bijvoorbeeld de bekende ontmoetingsplek), moet er steeds weer worden gezocht naar wat het beste aansluit bij specifieke situatie van een bewoner.
Wisselwerking professionals – ervaringsdeskundigen
Vandaar dat we de beleidsmaker adviseerden om stevig in te zetten op een wisselwerking tussen de inzet van professionals en de ideeën hierover van ervaringsdeskundigen. Zo wordt er niet alleen ‘over’ eenzame mensen gesproken, maar vooral ook ‘mét’. Een voorwaarde voor een goede eenzaamheidsaanpak, wat ons betreft!
Wil je meer weten? Kijk dan op: Samen Verder – De WijkMakers