Studio Bruis
Toenemende eenzaamheid, anonimiteit en sociale onveiligheid in 55+ wooncomplexen baren bewoners, corporaties en gemeenten steeds vaker zorgen. Bewoners worden ouder, trekken zich terug en staan soms met de rug naar elkaar toe.
Ouderen vinden de kwaliteit van hun woonomgeving erg belangrijk. Studio BRUIS – Samen Buurten stelt bewoners en professionals in 55+ wooncomplexen in staat om van hun woongebouw een bruisende woongemeenschap te maken.
Studio Bruis is als goed onderbouwd opgenomen in de databases van Movisie en het Loket Gezond Leven van het RIVM.
Wat is een bruisend wooncomplex?
Studio BRUIS hanteert vijf prestatie-indicatoren. We zijn pas tevreden als op al deze dimensies aantoonbare stappen zijn gezet:
- bewoners kennen elkaar;
- voelen zich verbonden met elkaar en zien naar elkaar om;
- doen actief mee met activiteiten;
- organiseren zelf activiteiten;
- beheren en benutten zelf de algemene ruimten.
Hoe werkt Bruis?
Lichte gemeenschap
‘BRUIS’ leert bewoners anders kijken naar het wonen en leven in het wooncomplex. Niet als één grote familie met allemaal dezelfde wensen, maar als een ‘lichte gemeenschap’ met diverse smaken en achtergronden. Zo voelen meer bewoners zich erkend en gewaardeerd. Iedereen krijgt ruimte om zijn ding te doen. Mensen horen ergens bij en doen ertoe.
Meer van onderop
Ook helpt BRUIS bij het ontwikkelen van nieuwe manieren om bewoners te betrekken bij hun woon- en leefomgeving. Nieuwe ideeën en initiatieven van onderop krijgen meer ruimte en waardering. BRUIS biedt een podium aan ieders woonverhaal. Er wordt minder vóór, meer dóór en met bewoners georganiseerd. Inclusief bewoners die niet vooraan staan in de geijkte kanalen van participatie en zeggenschap.
Een nieuwe wooncultuur
Met BRUIS slaat het wooncomplex een nieuwe richting in. Niet langer rust alles op de schouders van een kleine, soms dominante minderheid van actieve bewoners. BRUIS helpt bij het ontwikkelen van een open, democratische wooncultuur waarin bewoners elkaar respecteren. De nieuwe wooncultuur is gebaseerd op de kracht van kleine, informele clubs waarin mensen elkaar vinden rond gedeelde interesses, wensen, ambities en talenten. Daar zit hun energie. Daar zitten de haakjes voor community building à la BRUIS.
Hoe gaan we aan de slag?
Met BRUIS slaat het wooncomplex een nieuwe richting in. Niet langer rusten alle bewonersactiviteiten op de schouders van een kleine groep actieve bewoners. BRUIS helpt bij het ontwikkelen van een open, democratische wooncultuur waarin alle bewoners zich welkom voelen en elkaar respecteren. De nieuwe wooncultuur is gebaseerd op de kracht van kleine, informele clubs waarin mensen elkaar vinden rond gedeelde interesses, wensen, ambities en talenten. Daar zit hun energie, hun passie, hun kracht. Daar zitten de aanknopingspunten voor community building à la BRUIS.
Dit alles gebeurt consequent vanuit het perspectief van de (eenzame) wijkbewoner, hetgeen veelal betekent loslaten van oude routines en over de muurtjes van de eigen organisatie heen leren kijken.

Is Bruis wetenschappelijk bewezen?
De methode Studio BRUIS – Samen buurten draagt significant bij aan de kwaliteit van leven van bewoners van 55+ wooncomplexen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoekvan de universiteit van humanistiek bij tiencomplexen, grote en kleine verspreid over het hele land (Machielse e.a. 2017).
Volgens Prof. Dr. Anja Machielse en haar onderzoeksteam ontstaat er door Bruis meer variatie aan ontmoetingsactiviteiten, ook wel reuring genoemd. Bewoners vinden elkaar rond gedeelde interesses, voelen minder schroom om zelf dingen op te pakken en kijken meer naar elkaar om.
Sinds 2021 staat Bruis in de databases van Movisie en het RIVM als goed onderbouwd.