Wij leggen verbinding tussen:
1. Wijkbewoners onderling
We noemen wijkbewoners niet voor niets als eerste; zij staan centraal staan in alles wat we doen. Te beginnen met activiteiten die zich richten op inwoners zelf. In onze community building projecten zijn het de interesses en talenten van mensen die de basis vormen voor verbinding. Voor ons is ‘de gemeenschap’ geen woord uit vervlogen tijden, maar een vorm van samenleven die ook in een meer individueel georganiseerde samenleving goed vorm kan krijgen. Het benauwende van een ‘zware gemeenschap’ (zoals de zuilen tijdens de verzuiling) maakt plaats voor minder verplichtende ‘lichtere gemeenschappen’ (zoals burencontact rondom een activiteit), waarin mensen meer op eigen voorwaarden contact met anderen aangaan.
We jagen gemeenschapsvorming aan omdat sommige mensen het (weer) een beetje moeten leren om als wijkbewoners samen te léven.

2. Organisaties in het sociaal domein
Wij faciliteren samenwerking tussen organisaties binnen het sociale domein en, in mindere mate, relevante partijen uit de zorg. De drie decentralisaties (Jeugdwet, Participatiewet en Wet maatschappelijke ondersteuning) versnellen het proces waarin steeds meer welzijns- en zorgtaken op gemeentelijk niveau worden uitgevoerd. Tegelijkertijd is daarvoor minder budget.
Organisaties staan daarom voor het ingewikkelde vraagstuk waarin welzijn en zorg goedkoper moet, maar wel toegankelijk moet blijven voor kwetsbare mensen. De WijkMakers leveren hieraan een bijdrage door organisaties efficiënter te laten samenwerken.
3. Wetenschap en praktijk
Wat werkt voor wie? Deze op het oog simpele vraag wordt in het sociale domein nog te weinig gesteld. De WijkMakers zoeken antwoorden op deze vraag door zelf onderzoek te doen, onderzoek te raadplegen en in contact te treden met universiteiten en onderzoeksinstituten.
Veel onderzoekers staan te springen om contact met uitvoerders van hun inzichten. Zij krijgen zo een waardevolle terugkoppeling, terwijl uitvoerders op hun beurt wetenschappelijke kennis helemaal kunnen afstemmen op specifieke projecten. Wij leggen contact met wetenschappers op basis van de onderwerpen die centraal staan in onze projecten.
We streven naar een goede samenwerking tussen praktijk en wetenschap.

4. Beleid en uitvoering
Door de decentralisaties staan gemeenten voor grote uitdagingen. Ze moeten met minder geld complexe wetten uitvoeren. Deze transformatie van het sociaal en zorgdomein vereist de ontwikkeling van nieuw beleid, dat daardoor nog in zijn kinderschoenen staat. Inhoudelijke kennis van sociaal en maatschappelijk werk is van groot belang om dit beleid de juiste richting te geven.
Met de hulp van de WijkMakers kunnen beleidsmakers processen zo vormgeven, dat ze aansluiting vinden met de praktijk. De WijkMakers leveren praktijkinput zodat strategische doelstellingen relevant en realistisch zijn.